Новини

Обзор на 2022 година – Когато всяка една човешка история има значение

Като неправителствена организация ние се опитваме да помагаме на големи групи хора. За целта правим различни кампании и се застъпваме за правата на общности и групи.

Като неправителствена организация се опитваме да работим индивидуално, като подкрепяме конкретни хора в техните конкретни нужди.

Накратко искаме да ви разкажем няколко истории на хора, които се опитвахме да помагаме през изминалата година.

 

 История първа…

Тя е майка на две деца. Идва от страна с различни разбирания и порядки. Пътят от родината до тук е извървяла бременна с второто си дете. В продължение на 5 години се борим за тяхното бъдеще. Опитвахме се да убедим българските институции, че тяхното семейство няма бъдеще в родината на жената и голямото дете. Борихме се да докажем, че малкото дете не познава друг свят освен българския. Пет години, в които се опитвахме да помагаме юридически, психически, хуманитарно, образователно…

През 2022 година спечелихме дългата битка.

 История втора…

Те са българско семейство. Дойдоха при нас, когато бяха в сериозна криза. Взаимоотношенията между тях бяха почти разрушени. Между тях стоеше пропаст, над която беше нужно да се „построи“ мост. Имаше огорчение, обвинение и разочарование. За целта двамата трябваше да започнат да си говорят. Случи се! Отне време (месеци и срещи), усилията на двама колеги и най-вече активното участие на двамата. Семейството беше спасено!

 

 

История трета…

Той се казва Аслан. От Иран е и неговата страна искаше да й бъде върнат. Трябваше да бъде осъден заради своята вяра. В продължение на 63 дни българския Съд беше разделил Аслан от съпругата му и синът му. Нещата не изглеждаха добре, но благодарение на партньорството ни с Center for Legal Aid “Voice in Bulgaria” и общите усилия на преводачи, специалисти, юристи Окръжният съд в Монтана се произнесе против екстрадицията му, а Аслан беше освободен от Врачанския затвор. Основанията на Съда: Иран е страна, която не спазва човешките права и не може да гарантира сигурност.

 История четвърта:

Те са българско семейство. Баба, дядо и внуче. Започнахме да ги подкрепяме преди няколко години, когато Covid – 19 беше в разгара си. Хората губеха работа, финанси… Бяха затруднени да покрият базисните си нужди. Докато ги подкрепяхме, установихме, че семейството имат и други трудности. Започнахме да работим по техните взаимоотношения. Не е лесно, когато бабите и дядовците са и родители. И едните растат и другият расте.

Подкрепяме. Застъпваме се. Посредничим. Говорим. Работим. Понякога успяваме. Понякога като че ли се връщаме назад.

Разказахме ви четири истории от много, над които сме работили през 2022 година, защото всяка една човешка история има значение

 

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.

Categories