Новини

И тя е една от нас…

Нейното мото е свързано с нейната вяра. Тя вярва, че Бог я обича и се грижи за нея. Знае, че Той я приема такава каквото е.

Тя е човек, който е живял в чужбина, но се е върнала в България поради носталгия. Днес тя обикаля квартали и села и подкрепя хората, които са в нужда.

Тя е Донка Божидарова в нашия екип тя е известна като „Дочето”.

Донка е социален асистент. Тя е един от най-новите членове на екипа ни. Започна работа през 2021 година, като част от мобилния екип, създаден по един голям проект между УНИЦЕФ, община Стара Загора и фондация „Мисия Криле” – „Европейска гаранция за детето”.

Информацията за работното място получава от своя братовчед и бъдещ колега, социален асистент. Някой може да си помисли, че Донка е започнала работа във Фондацията с връзки, но в действителност, тя е преминала през интервю, на което е била одобрена и което доста я „поизпотило”.

Донка вижда ролята на социалния асистент в това да помага и подкрепя социалния работник в екипа.

Всеки ден тя се сблъсква в своята работа много предизвикателства. Обича да помага и да бъде полезна за хората, но разбира, че това е много трудно, понеже част от проблемите на клиентите не могат да бъдат решени от нея.

Попитахме Донка, „ако има власт да промени живота на семействата, с които работи, откъде би започнала?”

Според нея липсата на вода и ток пречи много за поддържането на добра хигиена в домовете на хората, които екипът й посещава. Занижената хигиена води пък до различни болести. Ток и вода не може да бъде прекаран до част от къщите, понеже самите те са незаконни. А когато хората живеят в незаконни жилища, няма как да имат лични документи, което пък затруднява намирането на стабилна работа.

Първото, което би направила е да намери начин жилищата да се узаконят, това ще намали безработицата и ще помогне много хора да си плащат сметките. С ток и вода, ще може да се поддържа по-добра хигиена, което ще помогне на самочувствието на клиентите и ще намали дискриминацията.

Предизвикателствата, с които Донка се сблъсква в работата си изглеждат като един омагьосан кръг. Въпреки това тя и екипът, състоящ се от трима души, прави всичко по силите си, за да бъде полезен и да улеснява живота на хората.

Тя е човек, който обича да контактува и й се отдава. Опитва се да вникне в емоциите на другите и да ги предразположи. Има положителна нагласа към заобикалящия я свят. Това й помага другите хора по-лесно да й се доверяват.

На работа се чувства в свои води, но пък, когато е свободна обича да прекарва време със семейството си. Съпругът й е кулинарен спец, което прави семейното време, много вкусно.

Поканихме нейният съпруг да погъделичка нашите небца с мастършефско кулинарно произведение. Обеща да му предаде…

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.

Categories